Dag 12 - Nagasaki
12 november 2025 - Nagasaki, Japan
Vandaag een sightseeing programma. Rond de klok van 10uur vertrokken met de tram naar de Peace Park. Daar waar de tweede atoombom neerkwam op 9 augustus 1945. Daar is van alles te zien ter nagedachtenis de slachtoffers.
Het hypo center staat vol beeldhouwwerken geschonken door diverse landen. Verder het Nagasaki Atomic Bomb Museum, dat verteld hoe Nagasaki voor en na de bom eruit zag. Een blikvanger is het 10 meter hoge Peace Statue, een manfiguur met zijn rechterhand naar boven wijzend waar het gevaar vandaan kwam en met zijn linkerhand gestrekt maant hij tot rust en vrede.
Aan de zuidkant de Fountain of Peace, ter nagedachtenis aan de slachtoffers die van de dorst het radioactief geworden water dronken. Net als Hiroshima, heel indrukwekkend allemaal.
Daarna zijn we met een taxi naar Fukusai-ji gereden. Een tempel in de vorm van een schildpad met de godin Kannon erboven op. Zij waakt over Nagasaki. De tempel stamt uit 1628 maar verwoest in 1945. En in 1979 is de tempel herbouwd.
Vandaar naar Dejima, alwaar de voormalige Nederlandse Handelspost is. Een plek waar de Portugezen zaten en verdreven werden door de Nederlandse VOC vanuit Bataviastad. Een kunstmatig eiland in de baai dat tussen 1641 - 1859 het enige contactpunt was tussen Japan en Europa. Het is grotendeels in oude stijl hersteld en heel leuk en leerzaam om te bezoeken.
We hebben daarna nog de Megane brug bij daglicht bezocht, maar gisteravond was het met verlichting leuker en veel minder druk.
Lily en Hans zijn nog even gaan shoppen, ik trok het niet meer, en straks gaan we gezellig uiteten in een driehoog achter tentje voor weinig. Maar ze hebben de beste sashimi en terayaki!
Morgen weer een lange reisdag naar Beppu.

Jullie?